Diabolik

Diabolik…..

is geen legendarische figuur en nog minder een held. Hij is een fantastische avonturier met een geniaal talent voor de misdaad. Hij beschikt door zijn ongelooflijke vindingrijkheid over een arsenaal van modernste middelen om zijn doel te bereiken. Door het gebruik van talloze maskers en vermommingen slaagt hij erin zijn gezicht en lichaam zo te veranderen dat hij als twee druppels water lijkt op de personenvoor wie hij door wil gaan. Zodoende stelt hij degene die hem vervogen voor onoplosbare raadsels. Zijn grootste tegenstander is Inspekteur Ginko van Interpol, die met zijn scherpe geest de taak op zich genomen heeft de maatschappij tegen deze geniale misdadiger te beschermen.

De eeuwige strijd tussen goed en kwaad.

Met deze  korte introduktie begon elk Diabolik boekje dat vanaf 1968 in Nederland is uitgebracht en in 1972 na het uitbrengen van 63 Diabolik verhalen was de Nederlandse lezer niet veel wijzer geworden over deze geheimzinnige figuur. In Nederland zijn er nu bijna 50 jaar geen Diabolik verhalen meer verschenen maar in zijn geboorteland Italie zijn er nu meer dan 1000 verschillende uitgaves verschenen over deze Seriemoordenaar om maar niet te spreken over alle herdrukken. Dus is het de hoogste tijd dat er weer eens nieuwe verhalen verschijnen van Diabolik in het Nederlandse taalgebied. En we starten met het verhaal dat elke oude Diabolik fan al lang naar uitkijkt en nieuwe fans een mooi instap punt geeft, namelijk het geboorteverhaal van Diaboljk in “Diabolik…Wie ben jij?

Zij is altijd aan zijn zijde en haar liefde voor Diabolik is onvoorwaardelijk.  Ze is intelligent en knap en komt in het leven van Diabolik in het derde nummer uit de Italiaanse reeks, L’arresto di Diabolik (De arrestatie van Diabolik). De liefde van zijn leven zal na haar entree nooit meer uit de serie  verdwijnen. Eva Kant geeft de lezers de kans om samen met haar Diabolik beter te leren kennen en is een van de ingredieenten die er bijdraagt aan de populairiteit van deze serie. De inbreng van het personage van Eva verandert in de loop der jaren. In het begin is zij vooral de geliefde van Diabolik. Ze gehoorzaamt aan zijn wil. Maar naarmate de serie verderging, werd dit minder en minder. Ook Eva kreeg een sturende rol in de verhalen. Haar inbreng verzacht ook de serie, de harde kantjes verdwijnen met haar toenemende rol. Zij is niet alleen de partner en geliefde van de meester-misdadiger, maar neemt ook vaak aktief deel aan de voorbereiding en uitvoering van een diefstal. En net als Diabolik maakt zij gebruik van  maskers en is bovendien zeer bedreven in allerlei vechtkunsten

Ginko is een man en, bovenal, een politieagent moreel rechtop maar toch bereid om de wet te omzeilen alleen in het belang van een grotere rechtvaardigheid, gaan zelfs zo ver om bondgenoot met zijn aartsvijand. Maar ze zullen altijd allianties zijn vanwege overmacht, voorlopig en bestemd om te vervagen wanneer de omstandigheden veranderen. 

Ginko’s wilskracht is echt onuitputtelijk. Een ander zou, na honderden keren geslagen te zijn door dezelfde tegenstander, het gevecht hebben opgegeven. Maar hij niet. Ook omdat een zeldzame overwinning moet worden geteld, in het curriculum van de inspecteur. Gedeeltelijke, tijdelijke overwinning, bestemd om alleen te duren tot de volgende aflevering. Maar toch een overwinning, waardoor lezers de sensatie van het onverwachte voelen.